CZ SK

Odborné články

Výber kardanovej elektrocentrály k traktoru

Potreba spoľahlivého a mobilného zdroja elektrickej energie je v dnešnej dobe nesporná. Zvlášť v poľnohospodárstve a priemysle, kde výpadky prúdu môžu mať vážne následky a kde je často potreba pripojenia aj v oblasti bez elektriny. Efektívnym riešením sú kardanové elektrocentrály, ktoré prinášajú spoľahlivý a ľahko dostupný zdroj energie bez ohľadu na distribučnú sieť.

 

Kardanové elektrocentrály využívajú kardanovú hriadeľ na pripojenie k traktoru a využitie jeho motora na výrobu elektrickej energie. Tá teda nepotrebuje vlastný motor. Ak máte traktor, máte tiež zdroj poháňajúci elektrocentrálu. To znamená nižšie náklady na údržbu a okamžitú dostupnosť. Kardanové elektrocentrály sú ideálne pre rýchlu reakciu na výpadky prúdu a tiež pre mobilné nasadenie mimo zabudovanú sieť.

 

 

Zamerajte sa na výkon

 

Vybrať správnu kardanovú elektrocentrálu však nie je jednoduchý úloha. Je potrebné zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov. Začnime výkonom elektrocentrály. Presné určenie vašich energetických potrieb je prvým krokom. Aké spotrebiče budete napájať? Osvetlenie v hospodárskych priestoroch alebo napríklad kompresor alebo čerpadlo? Zistite si maximálny výkon všetkých elektrospotrebičov (udávaný vo wattoch) a tieto hodnoty sčítajte, aby ste získali celkovú energetickú potrebu. Na zamyšlenie je aj ich vzájomný súbeh, ktorý môže potrebný výkon výrazne znížiť. Voľba výkonu elektrocentrály s určitou rezervou je múdra, aby sa zvládli aj neočakávané nároky na energiu.

 

Kompatibilná elektrocentrála

 

Ďalším faktorom je kompatibilita s traktorom. Výkon traktora a elektrocentrály musí byť zladený, inak nedostanete požadovaný výstup.

 

Zistite si silu motora traktora udávanú v jednotkách HP (horse power), teda koňskú silu motora. Klasické traktory majú väčšinou HP minimálne 50, čo vystačí na základnú elektrocentrálu. U náročnejších typov je potrebný výkonnejší traktor. Ale aj z výkonnejšej elektrocentrály dostanete vždy aspoň taký výkon, aký má pripojený traktor, takže elektrina bude po ruke vždy. Pre kardanové pripojenie elektrocentrály-traktor počítajte so štandardnou hriadeľou „šestidrážkou“.

 

Regulácia napätia

 

Zohľadnite tiež reguláciu napätia, ktorá je kľúčová pre bezpečné napájanie citlivých elektrických zariadení. Voľba medzi štandardnou kapacitnou/kompaundnou reguláciou a reguláciou Automatic Voltage Regulation (AVR) závisí na vašich konkrétnych potrebách. Ak potrebujete pracovať so zariadeniami citlivými na kolísanie napätia a prepätia, ako sú meracie prístroje, počítače alebo zváracie zariadenia, zvoľte si elektrocentrálu s AVR.

 

Táto regulácia napätia je odporúčaná pre dojárne, mliekárne, syrárne a všetky prevádzky dnes už riadené počítačmi.

 

Elektrina bez starostí

 

Kardanové elektrocentrály ponúkajú jednoduchosť a nízke náklady na údržbu. Jednoducho na ne nemusíte myslieť a sú vždy pripravené k akcii. Ich inštalácia je vďaka pripojeniu k traktoru jednoduchá a rýchla.

 

Kardanové elektrocentrály MEDVED

 

Na trhu s kardanovými elektrocentrálami právom dominuje značka MEDVED. Tá má 30-ročnú tradíciu v oblasti výroby elektrocentrál pre poľnohospodárske potreby. S ich širokou paletou modelov z radu MEDVED M-Watt môžete nájsť riešenie pre každú situáciu.

 

Ak si nie ste istí výberom vhodného typu kardanovej elektrocentrály, alebo sa chcete poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť! Kardanové elektrocentrály značky MEDVED máme skladom a vykonávame ich autorizovaný servis s ponukou náhradných dielov. K tomu ponúkame zľavu 15 % na pozáručné servisné práce.